Nekdanji učenec naše šole - svetovni prvak v fitnesu in bodybuildingu

Predstavljamo vam Davida Korena, nekdanjega učenca naše šole in svetovnega prvaka amaterskega prvenstva v fitnesu in bodybuildingu, v kategoriji »performance«.

Z njim sta se pogovarjali učenki Eva Škvarč in Tina Puc.


Bodybuilding je šport, o katerem se v Sloveniji malo sliši, predvsem pa je slabo organiziran. Kaj vas je tako navdušilo prav za ta šport?

Najprej sem se s fitnesom ukvarjal le rekreativno. Pred dvema letoma pa sem se udeležil svetovnega prvenstva v Kopru in prav ta tekma me je še bolj spodbudila k treniranju. Tako sem se začel resneje pripravljati na tekmo v Nemčiji.


Torej je bila prav ta tekma prelomna? Po njej je odločitev padla?

Že nekaj časa sem si želel tekmovati. Ja, po pogovoru s trenerjem pa je odločitev padla in začelo se je delo.

Kaj pravzaprav je bodybuilding?

Bodybuilding v prevodu pomeni gradnja telesa. To področje zajema vse od vaj z utežmi do zelo stroge prehrane. Vse se loči po kategorijah. Sam sem v fitnes kategoriji od 80 do 90kg.

Kdaj ste vedeli, da ste dovolj pripravljeni za tekmo?

V maju sem spoznal trenerja, do oktobra, ko naj bi nastopil na tekmi, nisem imel veliko časa, zato je bilo potrebno treninge pravilno organizirati. To nam je uspelo. Na koncu smo vse še izpilili in vedel sem, da sem dovolj pripravljen za tekmo.

Ste morali za to pripravljenost trdo garati?

Seveda je bilo potrebno veliko garanja in odpovedovanj. Imel sem zelo strog jedilnik. Intenzivnost treninga sem postopno povečeval. Zjutraj sem treniral eno uro, zvečer pa tri do štiri ure.

So vas doma pri tem podpirali?

Ko sem jim povedal, kaj nameravam, niso imeli nič proti, saj so vedeli, koliko mi to pomeni. Po uspehu na tekmovanju pa so bili presenečeni in seveda tudi ponosni. Lahko rečem, da so me od začetka podpirali.

Kako pa potekajo vaša tekmovanja? Kaj se na tekmi točkuje?

Točkuje se najlepšo simetrijo telesa, najmanjši odstotek maščob in vode v telesu. Zelo pomembne so tekmovalne poze, pri katerih se ocenjujejo prej našteti dejavniki.


Kaj menite o prehranskih dopolnilih in raznih drugih prehranskih dodatkih športnikov, proteinih ipd.? Ali to dolgoročno nič ne škoduje vašemu zdravju?

Ko sem se začel ukvarjati s fitnesom in se pripravljati na tekmovanje, sem jih tudi sam začel jemati, predvsem sem jih jemal zaradi regeneracije telesa. Dopinga pa se nikoli ne bi posluževal. Prehranskim dopolnilom ne nasprotujem, čeprav dolgoročno seveda škodujejo.

Se vam v času priprav na tekmovanje ni nikoli stožilo po nezdravi hrani in drugim razvadam, kot so sladkarije?

Oh, seveda se mi je. V začetku sicer ne tako pogosto, dva meseca pred tekmo pa sem imel tudi krize. Imel sem že piškot v roki (smeh), vendar sem se vseeno prepričal, da ga ne smem pojesti, če hočem doseči dober rezultat. Že pol leta nisem pojedel piškota, pice, kruha, skratka, nič, kar bi lahko negativno vplivalo na moje telo. Vendar ko dosežeš rezultat, pozabiš na vse in si še bolj ponosen sam nase.


Se je z naslovom svetovnega prvaka vaše življenje kaj spremenilo?

Imel sem veliko intervjujev, o meni se je veliko pisalo, dobil sem tudi srebrno plaketo za posebne dosežke. Takoj po tekmi pa sem že začel s treningi. Dieta sicer ni bila več tako stroga, pred mesecem pa smo že uvedli strožjo.

V času tekmovanja ste bili v izredni formi. Kako jo vzdržujete? Koliko časa lahko ta pripravljenost traja?

Vzdržujem jo s strogim jedilnikom, pravilno prehrano, treningi z utežmi, tekom, kolesarjenjem. Za vse je potrebna le volja. Želim si, da bi to sezono uspešno pripeljal do konca.

Kakšni pa so vaši načrti za prihodnost? Boste ostali pri fitnesu?

Zaenkrat bom. Rad bi se udeležil še kakšne tekme, letos jih imam v načrtu več. Sicer pa delam tudi v fitnesu v Ajdovščini in na Colu, kjer vodim košarkarski krožek.