Premagali smo strah

V ponedeljek, 17. maja, smo imeli na naši šoli prav poseben naravoslovni dan. Gostili smo družino Kolenc iz Vač, ki premore pravi mali živalski vrt. S seboj so pripeljali kače, krastače, želvo, ježa, puščavskega skakača in cvrčke.

Vsaka žival je najprej zaživela skozi umetnost. Spoznali smo jo skozi pesem, skladbo, basen in uganko. Že ob umetniški predstavitvi se je v nas nekaj prebudilo. Živali so dobile drugačno, bolj privlačno podobo.

Kasneje smo živali spoznavali v manjših skupinah. O njih smo se pogovarjali, zastavljali vprašanja, jih božali in opazovali. Začetni strah pred kačo je bil hitro premagan. Brez strahu smo jo prijeli v roke, si jo nadeli okoli vratu in se z njo fotografirali.

Sledilo je še zabavno reševanje nalog in kviz s križanko, ko smo lahko ponovili vse, kar smo se novega naučili.

Urška Kumar


Naši vtisi:

Veliko novega sem se naučila o živalih. Malce me je bilo strah le ob kači, ko pa sem jo imela okrog vratu, je strah minil. Tak naravoslovni dan bi lahko še kdaj ponovili, saj smo se učili in hkrati zabavali.

Karmen Kovšca

Danes sem spoznala, da mi kače nočejo nič slabega. Ko sem zagledala udava, sem bila prepričana, da se ga ne bom niti dotaknila. Nazadnje sem ga imela okoli vratu. Postal mi je prav všeč. Mislim, da imamo ljudje premalo stika s takimi živalmi.

 Tina Šemrl

Skakač iz puščave Gobi mi je bil najbolj všeč zaradi svojih urnih nog in kožuha. Tudi želva je bila zanimiva, ježek pa srčkan. Tako me je žgečkalo, ko mi je zlezel v dlan.

Sara PucŠe dolgo ne bom pozabil, da sem imel kačo okrog vratu. Najbolj ljubka sta se mi zdela skakač in jež. Osupnil pa me je podatek, da nekatere želve dočakajo trideset let.

Rok Bajec